18 Aralık 2014 Bu içerik 3.218 kez okundu.
Düşecek Domainler Nasıl Tespit Edilir?

Anlam ifade eden Türkçe domainlerin tamamı kayıt edildiği için, özellikle domain ticari yapanlar süresi bitip silinecek olan domainleri takip etmek durumunda kalıyor.
Düşecek domainler ile ilgili bir çok kaynak bulabilirsiniz. En sade ve en kolay ulaşılabilen liste Namejet.com‘dan indirilebilir.
Öncelikle Namejet.com Download sayfasını açınız. Bu sayfada 2 ayrı sütun halinde listeler var. Genel olarak kısaca tanıtalım:
Pre-Release Domains: Bu kısım, kayıt edilmiş ve çoğunlukla kayıt süresi yenilenmeyen domainleri içeriyor. Namejet firması bu domainleri açık artırma ile satıyor. Bu bölümdeki domain ihalelerine katılabilmek için namejet’e üye olmak lazım. Bu konuyla ilgili ilerde yazı yazacağım.
Pending Delete: Bu kısım altında 5 günlük liste bulunur. O günün silinecek domainleri bu listede yer alır. Örneğin, “Saturday, January 28, 2012″ dosyası bugün silinecek domainleri gösteriyor. İndirdiğiniz txt dosyası içerisinde her satıra bir domain gelecek şekilde hazırlanmış listeyi bulabilirsiniz. Listede gördüğünüz domainler Türkiye saati ile 21:00’dan sonra kayıt edilebilir hale gelmeye başlar.
Domain Silinme Politikası ve Geri Alım Süreci
Domain işlemleri, uluslararası düzeyde organize olmuş İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu – ICANN tarafından belirlenen prosedürler çerçevesinde yürütülmektedir.
Bu prosedürler ilgili otorite tarafından belirlenmiş, dünya çapında geçerliği olan, değiştirilemeyen kurallardır ve tüm domain uzantıları için bağlayıcılık arz etmektedirler.
Domainler, kayıt sürelerinin bitimini takiben tüm yönetim haklarını kaybederler. Kayıt süresi dolan domainler üzerinde kontak bilgisi düzenleme, dns değişikliği gibi domainler için hayati öneme sahip hiçbir moderasyon YÜRÜTÜLEMEZ. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için en ideal olan domaini süre bitiminden önce uzatmaktır.
Domainlerin hak sahipliğinin tamamen kaybolması ise 80 günlük sürecin sonunda gerçekleşmektedir.
Kayıt süresi dolan ve ilgili prosedürler çerçevesinde geri alma işlemi başlatılmamış bir domain üzerindeki sahipliğin kaybolması ve ilgili domainin boşa düşmesi durumunda domain, uzantı politikasına uygun olarak herhangi bir kullanıcı tarafından yeniden kaydettirilebilir.
Domain Prosedürleri
Active Status (Aktif)
Domain kayıtlıdır ve herhangi bir düşme aşamasına girmemiştir. Bu sürecin herhangi bir anında domain sahibi, domainin süresini normal fiyatlandırma üzerinden uzatabilir. Domain ile ilgili tüm yönetim işlemlerini gerçekleştirebilir.
On-Hold Status (Beklemede)
Bu sürece girmiş domainlerin whois sorgusu sonucunda görüntülenebilen status ekranında "registrar-hold" ibaresi yer alır. Domainler, kayıt sürelerinin dolması ile birlikte ilk olarak on-hold durumuna geçer. İsimtescil.net, on-hold durumuna geçmiş com / net / org / info uzantılı domainler için müşterilerine ilk 5 gün için ek yenileme süresi vermektedir. 5 günlük bu süreçte, müşteriler domainlerini normal fiyatlandırma üzerinden uzatabilirler. İsimtescil’in müşterileri için tanımladığı 5 günlük süreçte de uzatma işlemi yapılmaz ise bu süreci takip eden ilk 33 gün için ilgili uzantılarda yenileme ücreti 15$ + KDV dir. (Bu ücret, diğer uzantılar için farklılık gösterebilir)
Redemption Period (Kurtarmak için son şans)
Bu periyot, domain sahibine domaini uzatması için bir son şans tanımak için ICANN tarafından oluşturulmuş periyottur. Domainin kayıt süresi bitimini takip eden 38. gün başlar. Bu dönemde domain sahibi, domaini uzatmak için cezai ücretlendirmeye tabidir. Bu maliyet, müşteriye 120 USD + KDV olarak yansıtılmaktadır. Domain sahibi domainin süresini uzatmadığı müddetçe bu periyot tam olarak 37 gün sürer.
Pending Delete (Silinmeyi bekliyor)
Redemption döneminden sonra başlayan 5 günlük periyottur. Bu dönemde domain sahibinin domaini geri alma hakkı yoktur. Süreç sonunda domain tamamen silinir ve yeni kayıt için uygun hale gelir.
Yukarıdaki süreçlerde de belirtildiği üzere bir domain*, kaydı yenilenmediği takdirde 80 gün içerisinde yeniden kaydedilebilir konuma geçer.
*Bazı özel ülke uzantılarında (ccTLD) farklı prosedürler uygulanabilmektedir. Süreçler hakkında daha detaylı bilgi almak için, http://www.icann.org/en/registrars/eddp.htm adresini inceleyebilirsiniz.
http://www.expireddomains.net/
https://www.yoncu.com/dusen_alan_adlari
http://www.odditysoftware.com/ ( denedim tavsiyemdir.)
https://www.wsmdomains.com/ExpiredDomains/ ( güne göre direk liste sunuyor ,çok sade ve pratik)
http://www.dotcenter.com/expired/ ( denedim.güzel ve çok kullanışlı)
http://www.deleteddomains.com/
Günlük Düşen Domainleri Listeleyen Siteler
http://www.savespell.com - Ücretsiz yabancı site - filtrelerinin içinde Türkçe seçeneğinin olması güzel...
http://www.justdropped.com - Ücretli yabancı bir site, PR li domain bulmak isteyenlerin tercihi
http://www.premiumdrops.com - Ücretli bir başka yabancı site
http://domainstandi.com - Ücretsiz Türkçe bir site.. Arkadaşım günlük paylaşım yapmaya çalışıyor...
* * * * * * * *
Günümüzde domain ticareti yapan bir çok firma mevcuttur, sizde düşen domainleri takip ederek backrorder yaparak domainleri stoklayıp muazzam fahiş fiyatlara satabileceğiniz sermayeniz olabilir!