Fırsat sitelerinde birden fazla çalışma mantığı vardır.
1- Ürün stoklayıp satış yapabildiğiniz sistemler.
2- Ürün stoklamadan satış yaptığınız sistemler.
3- Hizmet satışı yaptığınız sistemler (Kupon mantığı)
Aslında fırsat denilince kaliteden ödün vermeden, ekonomik olarak fayda sağlayan sistemler aklımıza gelmektedir.
Oysaki bu zamana kadar yapılan ve gördüğümüz sistemlere bakarsak,
Örneğin;
Müşteri ürün alıyor,
Çin malı.
Müşteri yemek kuponu alıyor,
Restoranta gidince 2. sınıf müşteri muamelesi görüyor.
Bunları örneklendirebiliriz.
Tabiki kurunun yanında yaşta yanıyor ama genel olarak sisteme bakıldığında bu tarz sorunlar ile karıkarşıya kalınabiliyor.
Bunun önüne geçmek için adım atan sitelerden biri ise firsatsitesi.com'dur. Geçenlerde dinlediğim bir roportajda sistemlerini tamamen değiştirdiklerini ve müşterilerine yönelik yeni bir sistem ile piyasaya gireceklerini söylediler, açıkcası tamamen müşteri odaklı olursa ve kalitesiz malları eleyecekler gibi bir sistem kurulabilirse gerçekten buzaman kadar yapılmış olan tüm fırsat sitesi mantığını değiştirebilirler, yurtdışı buna dahil. Bu olayı zaten yapsa yapsa Türkler yapar, dedirten bir olaya gelir sonuç. Fırsat mantığı nasıl işler ?
Kendi ürünlerinizi fırsat sitesinde nasıl yayınlayabilirsiniz.
Fırsat siteleri hizmetini sunmak istediği işletmelerle anlaşır ve fırsat ürünü olarak bunları websitesinde yayınlar. Bu hepimizin aşina olduğu durum olmakla beraber, bunun ardında başka mekanizmalar var. Akıla hemen şu soru geliyor; “bu kadar ucuz olan fırsatın fırsat sitesine, bunun faydaları nelerdir ? İşletmeye ve fırsatı satın alana faydası ne?”
Şöyle ki fırsat siteleri işletmeye sunduğu ürünün fiyatını %50’ye varan indirimlerle aşağıya çekmesini istiyor. %50 indirim yapılmış halinden de %15’e varan komisyonlar istiyor. “işletme mağdur olmuyor mu o zaman” diyorsanız, zaten boş olan kapasitesini veya satılmayan ürününü satmak isteyen işletmeler için kimi zaman karlı bile olabiliyor bu durum.
Fırsatlar ; Fırsat mı ? Tuzak mı ?
“Tuzak mı, neden tuzak olsun ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Tabi bunları fırsat sitelerinin ruhu duymuyordur belki ama, dikkat ! Fırsat sitelerinden alacağınız konaklamalar bir tuzak olabilir. Bunu %100 olarak söylemek mümkün değildir fakat dikkat etmekte yarar vardır.
Bu siteler günümüzde oldukça yaygın olmakla birlikte, çalışma mantığı oldukça basit olarak işlemektedir. Sözü edilen siteler üyelerine günlük olarak çok uygun fiyatlara ürün ve hizmet anlamında fısatlar sunmakta ve müşteriler fırsat yakalamış olurken, mal ve hizmet sunan firmalar sürümden kazanıyor.
Üyelerine çeşitli ürün ve hizmetleri çok cazip fiyatlarla sunmak iddiasında olan fırsat siteleri, nisbeten yeni bir oluşum olmalarına rağmen yüzlerce örnekle kısa sürede her yanımızı sardılar.
Peki, bu sitelerin önerdiği kaçırılmayacak fırsatlar, bunlar da göründüğü gibi mi?
Fırsat sitelerinin müşterileri paralarının tam karşılığını mı alıyor, yoksa ucuz etin yahnisi durumu söz konusu mu değilmi?
Neredeyse her gün yeni bir kaç fırsat sitenin açıldığı bir ortamda, bu sitelerin gerçekten para kazandıkları ve kendileriyle çalışan firmalara kazandırdıkları söylenebilir mi?
Üstelik, bu sitelerin sık uyguladığı tanıtım yolu olan izinsiz yollanan e-postalar ne kadar sürecek?
Fırsat maliyeti, herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarıdır. Başka bir deyişle iktisadi bir seçim yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi alternatiftir.
Fırsat maliyeti sadece üretim ile ilgili bir kavram değildir.
Devlet açısından: "Kamu harcamalarında Fırsat Maliyeti", söz konusudur.
Fırsat sitesi şikayetlerini, google üzerinden "fırsat sitesi şikayet" yazarak aratabilirsiniz.
Değerlendirmeleri yaparak karar verebilirsiniz.
Fırsat siteleri güvenilir mi ?
Çeşitli indirim fırsatlarının ve ucuz tekliflerinin birbiri arkası oluştuğu internet ortamında yapılan alışveriş her geçen gün hızla artıyor. Çünkü normal koşullarda bulamayacağımız indirim fırsatını internette yakalamak mümkün.
Yalnız bununla beraber internetten yapılan alışveriş birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Acaba internetten alışveriş güvenli mi? Kredi kartı bilgilerini tanımadığımız sistemlere, insanlara vermek doğru mu?
İnternetten Güvenli Alışveriş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sitelerden alışveriş yaparken dikkat etmeniz gerekenler aşağıda belirtilmiştir.
1- İnternetten alışveriş yaparken güvendiğiniz firmaları tercih edin,
2- Eğer tereddüdünüz varsa sanal kart* kullanın.
3- Bilgi hattı veya müşteri hizmetleri olan sitelerden alışveriş yapmayı tercih edin. Aklınıza takılan bütün konular hakkında site yetkililerinden bilgiler alın.
4- Alışveriş yapmayı düşündüğünüz sitede firmanın açık adresinin ve telefonunun olup olmadığına bakın. Eğer güvenmiyorsanız alışveriş yapmadan önce teyit edin.
5- Sitenin güvenilir olup olmadığı hakkında yapılan yorumları okuyarak da fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için zaman ayırıp bir araştırma yaptığınızda söz konusu site ile ilgili yorumlara rastlayabilirsiniz. Şikayet ve olumsuz yorumlara rastladığınızda site yönetiminin bu şikayetlere ilgi gösterip yardımcı olup olmadıklarına mutlaka bakın. Ciddi çalışan alışveriş siteleri memnun olmayan müşterilerinin sorunlarına mutlaka çözüm üretirler.
Fırsat sitelerinden alışveriş yaparken dikkat etmek gerekiyor. Şikayetleri ve uzmanları dinleyelim.