Ne nedir :

arkadasfan

arkadasfan Yazdı...



Tatlı krizi nedir ? Tatlı krizi neden olur ? Tatlı krizi hakkında, tatlı krizine girince ne yapmalı

23 Şubat 2015 Bu içerik 2.476 kez okundu.



Tatlı krizinin sebepleri nelerdir?


Hipoglisemi: Kan şekerinin hızlı düşmesi durumu olarak açıklanabilecek hipoglisemi rahatsızlığında, kişinin ara öğün yapma alışkanlığı yoksa veya uzun süreler boyunca aç kalıyorsa düşen kan şekerine bağlı olarak kişinin tatlı krizine girmesi çok yüksek olasılıktır. Hipoglisemisi olanların, mutlaka günde 2,5-3 saatte bir besin tüketmeleri ve ana öğünlerin arasında sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeleri gerekir.

Bazı vitamin ve mineral yetersizlikleri: Demir gibi bazı minerallerin yetersizliğinde kişilerin daha sık tatlı krizleri yaşadıkları bilinir. Vücut yetersiz alınan vitamin ve/veya mineralin intikamını tatlı isteyerek alır.

PMS (Adet öncesi sendromu): Adet dönemleri öncesinde aşırı duyarlılık göstermek olarak tanımlanabilecek bu durumda, kadınların aşırı tatlı ihtiyacı duydukları bilinir. Çeşitli beslenme stratejileri ile tatlı krizlerinin önüne geçilmesi mümkündür.

Polikistik Over Sendromu (POS): Polikistik over hastalığı olan kadınların birçoğunda gizli şeker (insülin direnci) eş zamanlı olarak bulunduğundan ötürü, POS’u olan kadınların tatlı krizlerini diğer kadınlara göre çok daha sık yaşadıkları bilinmektedir. POS’u olan kadınların bu durumu aşabilmeleri için doktorları ile gerekli tedavi planını yapmaları, diyetisyenleri ile sağlıklı kiloya inmeleri ve bu kiloyu korumaları ve düzenli egzersiz yapmaları gerekir.

Barsak parazitleri: Barsak parazitleri, barsakta yiyecekten üretilen enerjinin büyük bir kısmını çaldığından ötürü kişinin iştahı açılır ve tatlı isteği artar. Aşırı tatlı isteği duyan ve gece uyurken salya akıntısı olan kadınların, barsak paraziti ihtimalini gündeme getirmesi gerekir.

Duygusal Durum: Kadınlarda tatlı ihtiyacının ortaya çıkmasının en temel nedenlerinden biridir. Üzüntü, mutsuzluk, stres, depresyon gibi sebepler tatlı isteğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Son dönemlerde kadınlarda yaşanan cinsel mutsuzluğunda tatlı isteğine sebep olabileceği gündeme gelmiştir. Evliliklerinde veya cinsel hayatlarında mutsuz olan kadınların, diğer kadınlara göre daha fazla tatlı ihtiyacı duydukları bilinir.




Tatlı kriziyle savaşmanın 10 yolu


Az miktarda tüketin… Yapılan araştırmalar canı tatlı isteyen kişilerin eninde sonunda o tatlıyı tükettiğini gösteriyor. Bu nedenle canınız tatlı istediğinde az miktarda tüketmek yardımcı olacaktır. Günlük 150 kaloriyi aşmayacak bir tatlı tüketiminin vücuda çok zararlı olmadığı düşünülüyor. Amerika Kalp Sağlığı Derneği’nin açıklamasına göre Amerikalılar günde 22 çay kaşığı şeker tüketiyor, önerilen maksimum miktar ise kadınlar için altı, erkekler için dokuz çay kaşığı dolusu şeker.

Tatlı ile diğer besinleri karıştırın… Tatlıdan alacağınız kaloriyi azaltmak ve daha az miktarda tatlı tüketerek tatlı damağınızı kırmak istiyorsanız, besinleri karıştırmalısınız. Örneğin çikolata sosuna bandırılmış muz ve çilek tüketmek veya direk çikolata yemek yerine fındık ve bademli drajelerden tüketmek hem daha az miktarda tatlı ile tatlı isteğinizi kesmenize hem de daha az kalori almanıza yardımcı olur. Ayrıca karışım tatlılar, kan şekeri daha yavaş yükselip daha yavaş düştüğünden ötürü tatlı tüketimine bağlı hızlı acıkma ihtimalinizi de azaltmış olursunuz.

Şekersiz sakız çiğneyin… Şekersiz fakat şeker tadı olan aromalı sakızlardan çiğnemek tatlı ihtiyacınızı azaltabilir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, sakız çiğnemenin yemek yeme isteğini azalttığını göstermektedir.

Meyve tüketmeye çalışın… Canınız tatlı istediğinde taze veya kuru meyveler ile bu ihtiyacınızı bastırabilirsiniz. İş yeri çekmecenizde veya mutfağınızda aşırı kalorili şekerli atıştırmalıklar yerine kuru kayısı, kuru incir, hurma, kuru erik gibi tatlı ama sağlıklı atıştırmalıklara yer açın.

Odağınızı değiştirin… Canınız gün boyunca tekrar tekrar tatlı bir şeyler tüketmek istiyor ise odağınızı değiştirmelisiniz. İmkân varsa yürüyüşe çıkmak tatlıyı unutturacak en iyi yöntemlerden biridir. Bilgisayar oyunları, gazete, dergi ve kitap okumak gibi faaliyetler ilk on dakikasından sonra genelde tatlı ihtiyacını ortadan kaldırır. Tatlı istediğinizde evi toplamak, en yakın arkadaşınızı arayıp sohbet etmek hatta günümüz dünyasında sosyal medyada zaman harcamak tatlıyı unutturacak yöntemlerden sayılabilir.

Kaliteli tatlı tüketin… Şeker ve gofretler yerine yoğun kakaolu bitter çikolataları, hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih edin. En azından tatlı isteğinize mağlup olduğunuzda, sadece şeker değil, vücudunuz için gerekli olan bazı vitamin, mineral ve diğer besin öğelerini de almış olursunuz.

Düzenli beslenin… Uzun süre aç kalmak, ana öğünleri atlamak gibi beslenme yanlışları tatlıya olan isteğinizi arttırabilir. Günde 3 saatten uzun aç kalmayacağınız ve aralarda sağlıklı atıştırmalıklar tüketeceğiniz bir beslenme planı tatlıya olan isteğinizi ciddi anlamda azaltır.

Destek alın… Eğer üzüntü, stres gibi duygusal durum değişiklikleri tatlı krizlerine yol açıyorsa ve bu hayatınızda artık çözümlenemeyen ve sürekli tekrarlanan bir hal aldı ise destek almayı düşünebilirsiniz. Unutmayın ki, hiçbir besin veya içecek hayatınızdaki problemleri çözemez. Hayatınızda ciddi bir mutsuzluk kaynağı var ise onu tatlı yiyerek yenemeyeceğinizin farkına varmalısınız.Tatlının problemi sadece erteleyen anlık bir çözüm olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Kendinizi ödüllendirin… Tatlı krizlerinize karşı açtığınız savaşı bütün hafta hafif sıyrıklar ile atlattı iseniz, haftanın sonunda kendinizi ödüllendirmelisiniz. Yemeğin bir ödül olmadığını unutmayın. Kendinizi başka şeylerle ödüllendirmeye çalışın. Çok beğendiğiniz kazak veya en sevdiğiniz yazarın yeni kitabı gibi. Bu ödüller tatmin etmiyor ise 150 kaloriyi aşmayan bir tatlı ile kısa dönemli bir ateşkes ilan edin.

Hep aynı taktiği uygulamayın… Canınız her tatlı istediğinde kuru kayısı tüketmek veya en yakın arkadaşınızı aramak gibi aynı yöntemler ile yol almaya çalışırsanız başarısız olabilirsiniz. Bu nedenle canınız her tatlı istediğinde başka bir taktik uygulamaya çalışmalısınız.


Tatlı isteğini azaltma yolları
  • Kan şekerinizin hızlı düşmesine sebep olan hipolisemi rahatsızlığını önlemek için kahvaltı ve ara öğün alışkanlığı mutlaka edinilmelidir. Öğünler arası en fazla 3 saat olacak şekilde günde 6-7 öğün tüketilmelidir.
  • Glisemik indeksi yüksek olan (kan şekerini yavaş yükseltip uzun süre düşmesini engelleyen) posalı besinler (kuru baklagiller, tam tahıllar, sebzeve meyve) tercih edilmelidir. Meyve içeriğindeki fruktoz adı verilen şeker içeriği nedeniyle kan şekerini çabuk yükseltip kısa sürede düşürebileceği için yanında protein içeriği yüksek süt, yoğurt gibi besinlerle tüketilerek kan şekerinin düşmesi engellenebilir.
  • Tatlı krizlerinizin sebebi çözümlenemeyen depresyon, stres gibi duygusal problemlerse ve sürekli tekrar ederek kilo almanıza sebep oluyorsa mutlaka psikolojik destek almalısınız. Unutmayın, sorunlarınızı çözemediğiniz takdirde tatlı yemek sadece size geçici bir çözüm sağlayacaktır.
  • Canınız tatlı istediğinde taze ve kuru meyveler tüketin. İş yerinizdeki çekmecenizde ve mutfağınızda kalorisi yüksek besinler yerine kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm, kuru incir bulundurmaya özen gösterin.
  • Tatlı seçimizi yaparken kalorisi daha düşük olan meyveli ve sütlü tatlıları tercih edin. Çikolatadan vazgeçemiyorsanız bitter çikolata daha doğru bir seçim olacaktır.
  • Tatlandırıcılarla hazırlanmış tatlıları, light dondurmayı tercih edebilirsiniz.
  • Muz, çilek, kuru meyveleri yoğurtla karıştırarak veya blendırdan geçirerek sütünüzün içine karıştırabilirsiniz. Çikolata isteğiniz çok fazlaysa eğer meyveleri çikolata sosuna batırarak alacağınız kaloriyi de azaltabilirsiniz.
  • Tarçın kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. Tarçın çubuğuyla kendinize bitki çayları hazırlayabilirsiniz. Yapmış olduğunuz sütlü ve yoğurtlu meyve karışımlarına da toz tarçın ekleyerek hem tatlı isteğinizi karşılamış olursunuz hem de kan şekerinizi düzenlemiş olursunuz.
  • Şekersiz tatlı sakızları çiğneyerek tatlı ihtiyacınızı azaltabilirsiniz. Bu şekilde hem şeker tadını almış olursunuz hem de ağzınız dolu olduğu için tatlı yemenizi engellemiş olursunuz.
  • Canınız tatlı istediğinde dikkatinizi dağıtmaya çalışın. Su için, yürüyüş yapın, film izleyin, kitap okuyun. Bir süre sonra tatlı isteğinizin geçtiğini göreceksiniz.
  • Başarılı geçirdiğiniz hafta için kendinizi ödüllendirin. Ödüllendirme şekli olarak yemek ve tatlı yemek yerine uzun süredir almak istediğiniz herhangi bir kıyafeti veya okumak istediğiniz bir kitabı alın. İzlemek istediğiniz bir tiyatroya gidin. Unutmayın, geçici olarak sizi mutlu eden bir tatlı sonrasında sizi mutsuz edecektir.
* * * * * * * *




Diyet yaparken tatlı krizi yaşanmasının en temel sebebi uzun süre aç kalmaktır. Günde 3 saatten fazla aç kalmaz ve ana öğünlerin arasına hafif ara öğünler konursa, tatlı krizleri yaşanmaz.

Tatlı krizi geçirildiği anda doğal meyve şekeri içeren besinler tercih edilmelidir. 3-4 kuru kayısı,1-2 kuru incir olabilir. Yaz meyveleri kış meyvelerine göre daha tatlıdır, çilek, kiraz gibi meyveler tercih edilebilir. Fakat meyvenin de bir kalorisi olduğu unutulmamalıdır. Bir orta boy elmayla, 15 kirazın içerdiği kalori miktarıyla bir dilim ekmeğin içerdiği aynıdır.

Son dönem bilimsel çalışmalarla, kişi kaliteli tatlı tercih ettiğinde tatlı krizinin daha çabuk durduğu ortaya çıktı. Yoğun kakao oranlı bitter çikolata, sütlü tatlı gibi tatlılar hamur tatlıları ve şekerlere göre daha kaliteli tatlılar sayılır.

Kişi tatlı krizinin ilk 15 dakikasını herhangi bir etkinlikle geçirirse, sonrasında tatlı krizi genelde son bulur. Bulamadığı durumlarda da sağlık örgütlerinin önerisi maksimum 150 kalorilik bir tatlı tüketmektir. Bu da ortalama 4-5 kare bitter çikolataya ya da küçük bir porsiyon sütlü tatlıya işaret eder.

Dondurma hem kalsiyum hem protein içeriği açısından gayet sağlıklı bir tatlıdır. İki top meyveli ya da sade dondurma da tatlı krizlerinin basit çözüm önerilerinden olabilir.

* * * * * * * * * *

Tatlı isteğini bastırmak için neler yapmalı?

Az az ve sık sık beslenmeli, öğünler atlanmamalı. Atlanan öğünlerde kan şekeri düşer ve ardından alınan ilk besinle kan şekerinin hızla yükselmesi görülür. Bu durumda tatlı krizleriyle karşılaşılır.

Sıvı alımı artırılmalı. Kişiler açlık hissettiği anların birçoğunda susuzluk yaşıyor olabilir. Bu nedenle tatlı krizlerinde ilk olarak su ve bitkisel çaylara yönelerek tatlı yemenin önüne geçilebilir.

Kriz anları light sütlü kafeinsiz kahvelerle atlatılabilir. Süt yüksek oranda protein içermesi nedeniyle tokluk yaratır.

* * * * * * * * * * *

Tatlı krizi nasıl önlenir?

Tatlı krizinin tanımını ve sebeplerini inceledikten sonra artık tatlı krizini nasıl önlenebileceğini sıralayabiliriz.

Aç kalmayın

Aç kalmak kan şekerinizin düşmesine sebep olur. Düşen kan şekeriniz beyniniz tarafından acilen kan şekerini yükseltmem gerekiyor olarak algılanır.

Bu durum tatlı yeme isteği doğuracaktır. Çünkü tatlı (şeker içeren besinler) hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltir.

Aç kalmanın tatlı krizi ile sonlanabileceğini artık biliyorsunuz. Bu sebeple düzenli beslenin ve aç kalmayın.

Yoğun protein alımı tatlı krizlerini geçiştirmenize yardım edebilir. Bu sebeple protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.

Vitamin, mineral ve supplement alımına dikkat edin

Karbonhidrat metabolizmasında ve enerji üretim yolaklarında etkili olan birçok enzim, taşıyıcı ve ana yapı elemanları vitamin, mineral ve bazı özel maddelere ihtiyaç duyar.

Bu metabolizma ve üretim sistemlerinin düzgün çalışmaması sizi tatlı krizine sokabilir.

Tatlı krizlerini önlemek için
  • Vitamin B
  • Krom
  • Koenzime Q-10
  • Vitamin C
  • Asetil L-Karnitin
  • Glutamin

kullanabilirsiniz.

Su içmeyi unutmayın

Bazı araştırmalar vücudunuzda oluşan sıvı kaybının meydana getirdiği su içme isteğinin beyin tarafından tatlı yeme isteği olarak algılanabileceğini göstermekte.

Bu sebeple sıvı bol bol sıvı tüketin ve dehidrate olmamaya dikkat edin.

İşlenmiş gıdalardan uzak durun.

İşlenmiş gıdalar beyninizde bulunan dopamin hormonunun düzeyini arttırır. Artan dopamin hormonu ise sizi derin bir açlık ve tatlı arayışı evresine sürükler.

Bu kısır döngüye kapılmamak için işlenmiş gıdalardan uzak durun.

Uykusuz kalmayın

Yapılan araştırmalar yorgun bir bedenin ayakta kalmak için daha çok şekere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Bu sebeple en iyi dinlenme yöntemi olan uyku periyodunu önemseyin, düzenli ve yeterli uyumaya dikkat edin.

Uyku mutlu kalmanızı sağlar. Mutlu kalmanızı sağlayan yüksek seratonin ve endorfin hormon düzeyleri ise tatlı krizine girmenizi engeller.

Tatlı krizi nasıl geçer?

Tüm çabalarınıza rağmen tatlı krizine girdiniz. Oluşan o yoğun tatlı isteğinizi geçirmek için size birkaç önerimiz var.

Sıcak duş alın

Alacağınız sıcak bir duş, vücudunuzun rahatlamasına yardım eder. Sıcak duş sayesinde rahatlayan zihniniz odaklandığı tatlı isteğinden bir nebze ayrılacaktır.

Egzersiz yapın

Egzersiz vücudunuzda mutluluk hormonu olarak da anılan endorfin hormonlarının salınımı arttırır. Artan endorfin hormonu beyninizin ihtiyaç duyduğu ödüllendirme hissini doyuracak ve sizi tatlı krizinden kurtaracaktır.

Yapmanız gereken şey tempolu ve uzun bir koşuya çıkmak ya da evde egzersiz yapmak.

Dikkatinizi dağıtın

Tatlı krizi sırasında tek odaklandığınız şey birkaç parça çikolata ya da bir dilim pasta olabilir. Odaklandığınız tatlı isteğinden kısa süreli ayrılmanız tatlı krizinizin ciddiyetini azaltabilir.

Bunun için arkadaşlarınızı aramayı, sevdiğiniz bir işi yapmayı veya güzel bir dizi izlemeyi deneyebilirsiniz.

Doğru tatlıyı seçmeyi öğrenin

Tatlı krizinde duyduğunuz tatlı ihtiyacını doğru şekilde yönlendirmeyi öğrenin. Eğer tatlı bir şeyler yemeye karar verdiyseniz, doğru besini bulmak sizin için oldukça önemli.

Bu sebeple doğal tatlandırıcıları tercih edin ya da küçük bir parça ile isteğinizi yatıştırın.

Yapay tatlandırıcılar içerdiği yoğun şekerli tat ile tatlı krizinizi daha kötü hale getirecektir. Bu sebeple kalori ihtiva etmeyen yapay tatlandırıcılardan uzak durun.

Bu konuda doğal tatlandırıcılar sizin için uygun bir tercih olacaktır.



Tatlı krizini geçiren besinler


Tatlı krizinde iken kullanabileceğiniz sağlıklı ve doğal birkaç alternatifimiz var. Bu listeyi yanınızdan ayırmayın.
  • Ay çekirdeği,
  • Kefir ve diğer probiyotik ürünler,
  • Tarçın,
  • Badem,
  • Yulaf ve diğer kompleks karbonhidratlar,
  • Yosun ve su bitkileri
  • Tatlı patates.

Ayrıca işlenmemiş bitter çikolata ve düşük şeker içeriğine sahip meyveler ile beslenebilirsiniz.

Tatlı krizini kendinizden uzak tutmak için altın öneriler
  • Stresten uzak durun. Stres mutsuz olmanıza sebep olur. Mutsuz bir zihin iste kendini daha iyi hissetmek için tatlıya ihtiyaç duyar. Sık yaşanan tatlı krizlerinin altında kronik stres ve mutsuzluk yatıyor olabilir.
  • Kahve miktarını azaltın. Yapılan araştırmalar kahvenin içinde bulunan kafeinin kan şekerini yükselttiğini gösterdi. Hızlı yükselen kan şekeri aynı hızla düşerek bir anda tatlı krizine girmenize sebep olabilir.
  • Sakız çiğneyin. Sakızın sizi acıktırmaktan başka bir şey yapmadığını düşünebilirsiniz. Bu düşünce bir yandan doğru olsa dahi, naneli sakızlarda bulunan şeker ve ferahlatıcı tat beyninizi uyararak tatlı ihtiyacınızı tatmin edebilir.
  • Kendinizi ödüllendirin. Tatlı beyninizin ödüllendirme mekanizmasını tatmin eder. Kendinizi ara sıra ödüllendirerek beyninizin kendini tatlı ile ödüllendirmesini önleyin.
http://www.59saniye.com/tatli-krizine-giren-kiz-vine/list/143937675/

Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b