Ne nedir :

arkadasfan

arkadasfan Yazdı...



Evde meyve yetiştirmek / Balkonda meyve yetiştirmek / Evi manava çevirmek

13 Haziran 2015 Bu içerik 4.851 kez okundu.

Saksıda limon yetiştirmenin püf noktaları:


Salata yapmak için kullandığınız limonun çekirdeklerini çıkarın. Dibine çakıl taşları yerleştirdiğiniz cam bir kavanoza koyacağınız nemli pamuğu iki kat yaparak arasına limon çekirdeklerini dizin ve filizlenmelerini bekleyin. (Eğer limonlarınızın tozlaşmayla meyve vermelerini istiyorsanız bu işlem için bir kaç tane çekirdek kullanmalısınız. Aksi takdirde tek limon çekirdeği meyve veremeyeceği için aşılama yöntemiyle uğraşmak durumunda kalabilirsiniz.)
Filizlenen limon için yapmanız gereken ilk şey onu bir saksıya yerleştirmek olmalı. Saksı seçimini metal olandan yana yapmalısınız. Bu sayede topraktaki demir eksikliğini gidermiş olacaksınız. Metal konserve kutularını değerlendirebilirsiniz.

Limon biraz nazlı bir bitki olduğundan çok fazla ya da çok az su vermeniz bitkinizin gelişimini etkileyecektir. Çok az sulamak sadece kökleri geliştirecek çok fazla sulamak ise köklerin çürümesine sebep olacaktır. Bu konuda dengeyi sağlamak zorundasınız.

Ayrıca limon rahatsız edilmemesi gereken bitkilerdendir. Limonunuzun olduğu saksının sık sık yerini değiştirmeniz karşılaşmak istemediğiniz bir duruma yol açabilir. Saksının yerini çok fazla değiştirdiğinizde limonun yapraklarını dökmeye başladığını görebilirsiniz. Limonunuzu kızdırmamak için onu sabit kalabileceği bir yere yerleştirmelisiniz. Bu yerin güneşi direkt olarak görmeyen bir yer olması limon ağacınızın daha hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta limonunuzu ısı yayan peteklerden uzak tutmak olmalıdır. Limon ağacı çok soğuk ve çok sıcak havalara dayanamayacak kadar narindir. Böyle bir durumda yeşil yaprakların kahverengiye dönüştüğüne şahit olabilirsiniz.

Limonunuzun daha iyi beslenmesi için besin takviyesi olarak güvercin gübresi kullanabilirsiniz. Bunun dışında pirinci yıkadığınız suyu da bu noktada değerlendirebilirsiniz. Fakat bu işlemi de sürekli yapmamalısınız.

Tek bir limon çekirdeği ektiyseniz ağacınızın meyvelerini görebilmek için aşılama yapmalısınız. Bu konuda zirai bilgisi olan birilerinden yardım almalısınız.
Küçük zararlılar limonunuzla uğraşmaya başlarsa hemen müdahale etmelisiniz. Limonunuz evde olduğu için böcek ilaçlarını tercih etmemeniz gerekiyor. Bu gibi zararlıları bir bıçağın ucuyla ya da tırnağınızla temizleyebilirsiniz.

---

Saksıda yetişen meyveler


Saksıda Yetişebilen Tropikal Ve Yerli Meyveler!
Cherimoya
Guava
Pepino
Papaya
Pysahelis(Cape)
Passion Fruit(Maruçya)
KumQuat(KumQma,Kamkat)
Avokado
Feijoa(Feiko,Kaymak Ağacı)
Lime
Satok
Lime
Hürnap(Hünnap)
Limon Otu
Meyer Limon
Pitaya
Blue Berry(Likapa Patriot 2b, Yaban Mersini)
Avustralya Dutu
Hardy Kivi
Kahve


-

Meyve yetiştirmek için illâ bir bahçeniz olmasına gerek yok. Artık balkonlarınızda da çeşit çeşit meyveler yetiştirebilirsiniz.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, bazı meyve ağaçları teknoloji sayesinde bodurlaştı, balkonlara girdi. Bodur olarak üretilen bu ağaçları dikip büyüttünüz mü, meyve toplama zahmeti bile ortadan kalkıyor, elinizi uzatıp koparıyorsunuz. Bugüne kadar balkonlarda limon, mandalina, turunç gibi narenciye ağaçları yetiştiriliyordu, şimdi bunlara kiraz, nektarin, kayısı, elma, incir, nar, armut eklendi. Boyu 1.5 - 2 metreyi geçmeyen bodur meyve ağaçları saksılarda 20-250 TL’ye satılıyor.

Bahçeli ev çoğu insan için bir hayalden ibaret. Ama çoğumuzun evinde küçük de olsa bir balkon, bazılarında da bir teras var. Buralarda domates, maydanoz, soğan bile yetiştiren meraklılar var. Onlara söyleyecek sözümüz yok. Ama duymayanların duymaları için söyleyeceklerimiz çok. Çünkü artık balkon ve teraslarda yeni trend meyve ağaçları yetiştirmek.

Bu modaya uymak çok kolay: Sera veya fidanlıklardan büyük saksılar içinde satılan bodur meyve ağaçları alıyorsunuz. Boyları 1-1,5 metre olan ağacı koyuyorsunuz balkon veya terasınıza, suyunu veriyor, ilaçlamalarını yapıyorsunuz, sonra da oturup meyve vermesini bekliyorsunuz.

Alara Fidan’da çalışan Gökçe Yedibaşlar, bodur fidanların çok doğurgan olduğunu ve bol meyve verdiğini anlatıyor: “Klasik ağaçlar ancak 5-6 yıl sonra meyve verir, bu ağaçlar dikildikten 2 yıl sonra meyve veriyor. Zaten satılanlar da genellikle 2 yaşlarındadır; yani bu aylarda bir bodur meyve ağacı alan yazın meyvesini yiyebilir.”
Gökçe Yedibaşlar, piyasadaki bodur ağaç türlerini sıralıyor: Kiraz, elma, armut, incir, nektarin, armut. Saksıda yetişen meyve ağaçlarının ömrü 25-30 yıl. Nisan-aralık arasında 10-15 kilogram meyve veriyorlar. Bu meyvelerin aroma oranı da çok yüksek.

Fiyatlar ise şöyle: Bodur kiraz 50-80-250 TL, elma 20-50-100 TL, armut 20-100-350, incir 20-150, nektarin 20-50 TL arasında.

Bunlara dikkat edin

Bu ağaçlar yazın gün aşırı kışın haftada bir kez sulanıyor. Ağaçların meyve verebilmeleri için kesinlikle güneş görmeleri gerekiyor.

Sulama daima sabah erken yapılmalı. Akşamüstü sularsanız, ağaçların toprağı gece boyu ıslak kalır, mantar hastalıklarına zemin hazırlar. Çok azı hariç bitkiler köklerinde su durmasından hoşlanmaz. Çabucak çürür ve hastalanırlar. Alınacak tedbirler: Saksı diplerinde delikler açılır.

Her saksının dibine bir tabaka çakıl döşenir. Sulama sırasında deliklerden hafifçe su sızması yeterlidir.

-Kendine yeten balkon nasıl olmalı?

Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeli. Başta toprak ve su geliyor. Tasarımlarda önceliği toprak üretimine ve su hasadına veriyoruz. Evimizdeki atıkları toprağa dönüştürmenin ve yağan yağmuru hasat etmenin yollarını öğreniyoruz. Özellikle vurguladığım konu ise hazır toprak ya da torf almak yerine biraz sabredip kendi toprağını üretmek. Bu hem ekonomik hem de ekolojik bir çözüm oluyor. Derslerde verdiğim tekniklerle elinizde hiç toprak olmadan, bir miktar kompost (gübreye dönüşmüş organik atık) ve evinizdeki ya da kolayca bulabileceğiniz materyallerle balkon bahçesi oluşturmak mümkün. Kendine yeten balkonun savunduğu bir girişim var: “Gıda üretimini şehirlere geri getirmek”. Buradan yola çıkıyoruz ve balkonumuzda mümkün olduğunca sebze ve meyve üretimini sağlamaya çalışıyoruz. Bu çalışmada balkonunuzun yönü, rüzgâr, iklim ya da kişisel seçimler gibi pek çok değişken mevcut. Ancak kendine yeten balkonun olmazsa olmazı yenebilir bitki, sebze ve meyvelerdir. “Yenebilir balkon” da diyebiliriz buna. Kısacası sürdürülebilir sistemlerle ve permakültür teknikleriyle tasarlanmış bir balkon yapmayı amaçlıyoruz.

-Balkonun yönüne göre hangi meyve, sebzeler yetişebilir?

Yazın güneş alan bir balkonda domates, biber gibi güneş sevenleri yetiştirebilirken maydanoz, nane gibi bitkiler güneşte verimli olamayabiliyorlar. Bu bitkiler daha çok yarı gölge sever ve neme ihtiyaç duyarlar. Güney balkonu yani güneş alan bir balkon için fasulye, salatalık, patlıcan, pırasa, biber, tatlı kabak, domates, rezene, mercanköşk, kekik, biberiye, narenciye ve çilek muhteşem seçimler olabilir. Kuzey balkonu içinse havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, kış kabağı, pazı, biberiye, nane ve maydanoz daha uygundur. Domates, patlıcan, marul, maydanoz, havuç ve biber 2-3 ay; lahana, pancar, kabak ve pırasa 3-5 ay ve turp gibi sebzeler de 1-2 ayda hasat edilecek şekle gelir.

SALONDA DA BAHÇE YARATABİLİRSİNİZ

-Salon bitkileri söz konusu olduğunda neler yapmalıyız?


Kuruyan bitkiler için malç uygulaması ve kompost yapımıyla bu sorunu çözebilirsiniz. Malçlama, toprağı örtmek demek. Biz bu yöntemi organik atıklarla sağlıyoruz. Kese kağıtlarını küçük parçalara ayırıp ıslatarak saksılara, bitki gövdesinden bir kaç parmak dışında kalacak şekilde (zira gövdeyi çürütebilir) 3-5 santim kalınlığında toprağı örtecek şekilde kaplıyorum. Bu örtü toprağın nemli kalmasını sağlıyor.

Bir ağaç 15 kilo meyve veriyor
Normalde fide şeklinde satılan meyve ağaçları, ancak 20-30 yıl sonra ağaç olabiliyor. Bu süreçte ağaçların bakımı da çok önemli. Ancak saksıda yetişen ağaçlardan 1-52 ay arasında meyve alınabiliyor. Alternatifleriniz kiraz, nektarin, japon eriği ve elma. Hatta meyveleri üzerinde olarak satılanlar da var. Ağaçlar nisan-aralık arasında 10-15 kilogram meyve veriyor. Bu meyvelerin aroma oranı da çok yüksek. Bir buçuk ay boyunca ağacın dalından meyve yenebiliyor. Ömürleri 30-50 yıl. Kış geldiğinde nasıl bakılacağı konusunda eğitim veriliyor.

-

TOPRAK-BESİN
Sebze için kullanılacak toprak, dış mekan bitkileri için hazırlanmış ticari torflar olmalıdır. Bahçe toprağı içinde bir çok zararlı ve ot tohumu taşıyabilir. Ayrıca saksı içinde çabucak betonlaşarak kökleri boğabilir. Steril hazır toprak en iyisidir. Toprak daha önce başka bitkiler yetiştirilmemiş, yani taze olmalıdır.Özellikle iç mekan bitkileri toksin özelliklerini toprağa geçirmiş olabilir.
Ticari toprak karışımlarında en az 3 hafta yetecek kadar besin maddesi bulunur. Sebzeler geçici bitkiler olduğu için besin takviyesi Evsera 3 FULL Önerilir. Yetersiz besin sebzelerin yeşile kaçması, çiçek dökümü, dolayısı ile az meyve vermesi gibi neticeler doğurur.
Besin gerektiğinde En kolay kullanımlı Evsera 3 FULL önerilir. Ayrıca Ekonomik olması istenirse çiftlik gübresi veya suni gübre kullanılabilir. Hazır organik besinlerden Evsera 3 FULL Önerilir. Toprak yerine Evsera nın Geliştirdiği;Organik Destekli Toptaksız Bitki Yetiştirme Malzemesi Önerilir.



FİDE-TOHUM
Bütün sebzeler tohumla yetiştirilebilir.Ancak sadece birkaç fide ekilecekse domates, biber, patlıcan fide olarak alınırsa daha iyi olur. Salatalık, fasulye, bezelye, mısır, havuç,nohut gibi sebzeler tohumla ekilir.
Tohum ve fide alışverişi daima güvenilir yerlerden yapılmalıdır. Fasulye, bezelye, mısır gibi iri tohumlar ekilmeden önce birkaç saat ılık suda bekletilerek daha çabuk çimlenmesi sağlanır.
Domates, biber, patlıcan gibi fideler tohumdan yetiştirilmek isteniyorsa mart ayında tohumlar iyi toprak doldurulmuş saksılara seyrekçe serpilir. Üzeri 1 cm. toprakla örtülür ve hafifçe bastırılır. Saksılar oda sıcaklığında(18-20 c.) direkt güneş almayan aydınlık bir yerde bulundurulur. (Üzeri bir cam veya streç film ile kapatılırsa tohumlar çok kısa sürede çıkacaktır) Püskürteçle tohumlar çıkıncaya kadar sulanır. Çıkan fideler tutulabilecek hale gelince en kuvvetlileri bırakılmak kaydı ile seyreltilir. Fideler biraz büyüyünce küçük saksılara şaşırtılır. Bol aydınlık ve serin bir yerde bir hafta kadar güçlendirilir. Havalar ısındığında balkondaki nihai yerlerine dikilir.
Salatalık, bamya gibi sebzeler de bu şekilde erkenden ekilebilir.



EKİM-DİKİM
Saksıda yetişen sebzelerin hasat zamanı daha kısa sürer. Bu bakımdan mesela salatalık, mısır, marul,soğan gibi sebzeler fasılalarla birkaç defa ekilebilir.
Saksıda sebze yetiştirmenin azımsanmayacak avantajlı yönleri vardır. Toprağı işlemek gerekmez. Hazır topraklarda zararlı yumurtaları, yabani ot tohumları barınmaz. Bitkinin toprağı saksıda daha çabuk ısındığı için bitkiler kolay büyür. Gerektiği zaman saksıların yerini değiştirmek mümkündür.
Mümkünse bütün sebzelerin bodur cinslerini ekmek daha iyidir. Bununla beraber yeterli su ve besin verildiği takdirde diğer türler de saksıda yetiştirilebilir.

IŞIK
Sebzelerin çoğu bol güneş ister. Özellikle meyvesi için yetiştirilen türler böyledir: [images (9)]
Domates, biber, salatalık, fasulye, patlıcan, mısır gibi..
Hafif gölgeye toleranslı olan sebzeler kök ve yaprakları kullanılanlardır:
Marul, pazı, havuç, soğan, gibi..

SAKSI
Toprak, tahta veya plastik saksı kullanılabilir. Plastik saksılar toprağın nemini uzun zaman muhafaza ettiği ve hafif olduğu için daha uygundur. Evde bulunan uygun kaplar da drenaj delikleri açılarak pekala kullanılabilir. Derin tahta kasaların içinde de gayet güzel sebze yetişir. Soğan, sarımsak,marul, tere, roka gibi sebzeler için idealdir. Önemli olan saksıların yeteri kadar derin ve iyi drenajlı olmalarıdır. Sebze saksıları en az 25- 30 cm. derinlikte olmalıdır.

DOMATES
Her cins domates saksıda yetiştirilebilir. Bodur domatesler tabii ki daha elverişlidir. İlkbahar ortalarında en az 25-30 cm. çap ve derinlikteki saksılardan her birine tek fide ekilir. Bol güneş alan rüzgarsız bir yere konur. Sırık domateslerine 1,5 metre boyunda sağlam bir veya iki çubuk dikilir. Bitki uzadıkça yumuşak bir bağla bağlanır.Fide büyüdükçe birkaç alt yaprak ve yaprak dibinden çıkan filizler alınır. Bu filizleri almaya koltuk alma denir. Bitki tek veya iki dal halinde büyütülür. Böylece fazla yeşile kaçmaz ve meyvesi iri olur. Yaprak biti görülünce sabunlu su püskürtülür. Domateslere 3 haftada bir mantar ilacı yapılırsa bitki çabucak hastalanıp ölmez. Fideler baştan fazla sulanmaz. Yoksa yeşile kaçar ve çiçek döker. Meyveye durduktan sonra düzenli olarak sulanmalıdır. Bodur kiraz domates fidelerinde koltuk alınmaz.



BİBER
Fideler aynı domates gibi ekilir ve sulanır. Biberden koltuk alınmaz. Bunun yerine [Sebze_Resimleri_sivri_biber] tepeleri minicik koparılarak bitkinin dallanması sağlanabilir. Biber pek ilaçlanmak istemez. Fazla iri cinslerde meyve zamanı çubukla desteklemek gerekir.

PATLICAN
Domates gibi ekilir ve sulanır ve koltuk alınır. Patlıcan pek ilaç istemez . İri, çizgili patates böceği musallat olursa elle toplanıp yok edilir. Meyve zamanı destek gerektirir.

FASULYE
Taze yenebilen yer fasulyesi veya sırık fasulye cinsleri saksıda gayet güzel yetişir. Yeşilliği, hoş kokulu çiçekleri, yeşilden sarıya, mora ve alacalı türlere kadar meyveleri gayet dekoratif görünecektir. Bazı kırmızı çiçekli türler güzellikte değme sarmaşığa taş çıkarır. Saksılara 3’er tohum batırılır. Sağlıklı büyüyebilmesi için her saksıda tek bitki bırakılır. Sırık cinslere 1,5 -2 metre boyunda ince çubuklarla destek yapılır. Yıl boyunca bir kaç kere ekilebilir.

BEZELYE
Bezelye ılıman bölgelerde sonbaharda sert iklimlerde ilkbaharda ekilir. Saksıya 3-4 tohum 1 cm. derinlikte batırılır. Çıkan fidelerden en kuvvetlisi bırakılır, diğerleri sökülür.Kış boyunca toprağı nemli tutulmalıdır. İlkbaharla beraber düzenli ve sıkça sulanır. Bodur cinsler istemez ama uzayan türlere çalılarla destek verilmelidir.



SALATALIK
Salatalıkların güvenilir firmaların melez tohumlarından ekilmesi iyi olur. Bu cinslere fideler fazla uzamaz. Her çiçekten bir meyve vererek geleneksel türlerden çok daha fazla ürün sağlar. Ayrıca uzun ömürlü ve hastalıklara dayanıklıdır. Saksıda yetiştirmek için bu önemlidir. Bahar aylarında yetişmiş salatalık fideleri de satın alınabilir ancak kalitesinden emin olunamaz. Tohumla ekimde her saksıya 3’er tohum 1 cm. derinlikte batırılır. En kuvvetli bir fide bırakılır. Saksı rüzgar almayan, güneşli bir yere konur. Bitki henüz büyümeden destek çubukları sağlanır. Salatalıklar böceklenmez ancak 2 haftada bir mantar ilacı yapılması iyi olur.



SOĞAN- SARMISAK- PıRASA
Çoğumuz filizlenen soğanları saksı diplerine dikerek büyütmüşüzdür. Bu sebzeleri [soğan] salata malzemesi olarak saksıda yetiştirmek çok kolaydır. Soğan ve sarımsak eksildikçe yılın her döneminde ekilebilirler. Kışın da güneş alan kapalı ve serin bir balkonda gayet sağlıklı yetişir.
Pırasa saksıda fazla büyümez ama soğan gibi salatalarda kullanılmak üzere yetiştirilebilir. Fidesi temmuz sonunda ekilmeye başlanır.

YEŞİLLİKLER
Kıvırcık ve marul fideleri her saksıya bir adet veya uzun saksılara 2-3 fide olarak ekilir.
Roka ve tere tohumları genişçe saksılara serpilir. Her iki ayda bir tekrar ekilirse yıl boyu el altında bulunurlar.
Yaprak kereviz ve pazı da saksıda yetiştirilebilir. Toplandıkça tekrar yapraklanarak uzun süre ürün verirler.
Bu tür sebzeler yumuşak ve kaliteli toprak doldurulmuş tahta kasalarda çok güzel yetişir. Yaz aylarında hafif gölgede, diğer zamanlar güneşli yerde tutulmalıdırlar. Aydınlık, kapalı balkonlarda kış boyunca yetiştirilebilirler. Suyu sevmekle beraber aşırı sulama bitkileri çürütebilir.

HAVUÇ
Tohumlar geniş ve derin bir saksıya seyrekçe serpilir. Çıkan fideler tutulacak kadar büyüyünce 5 cm aralık verilerek seyreltilir. Havuç suyu sever. Tohumlar yılda bir kaç defa ekilebilir.



Tam da tohum ekme zamanı. Ancak tohumları ektiğinizde mayıs başına kadar korunaklı yerde çimlendirmelisiniz. Çimlendirme ortamı olarak pet bardaklara bir adet tohum gelecek şekilde domates biber, patlıcan, salatalık tohumlarınız ekiniz. Ekim ortamı olarak çiçekçilerde satılan tor yada funda toprağı kullanabilirsiniz. Tohumları bir cm dan daha derin olmayan bir çukurcuk açın ve oraya gömün üzerine 0,5-1 cm kadar toprak koyun ve sulayın. Tohumların çimlenme zamanları farklıdır. Domatesler en önce çimlenecektir (7 gün), biber ve patlıcan daha geç çimleneceklerdir (7-20 gün), salatalık (3-7 gün).




Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b