Haberler :

arkadasfan

arkadasfan Yazdı...



Buzdan Yapılmış Oteller

15 Mayıs 2014 Bu içerik 3.010 kez okundu.

Kar, buz ve dokunduğunuz her yerin soğuk olduğu bir ortam düşünün… Tatilinizi böyle bir yerde geçirmek ister miydiniz? “Kesinlikle hayır!” diyorsanız tekrar düşünün, çünkü karın buzun içerisinde eğlenmenizi sağlamak için çalışan insan sayısı oldukça fazla… Ciddiyim, buzdan oteller yapıyor bu insanlar, sonraki yıl tekrar, sonra tekrar…

Buz oteller genellikle yalnızca kar ve buzdan yapılıyor, bazılarında ise çelik bir iskelet kullanılabiliyor. Harç olarak ise beton değil, İngilizce “snow” ve “ice” kelimelerinin birleşiminden oluşan “snice” isimli bir kar-buz karışımı kullanılıyor.

Peki yazları ne oluyor bu otellere? İşin aslı buz oteller yaz aylarında eriyip gidiyor. Fakat önceki otelden kalan tonlarca buz yine bir sonraki otelin yapılması için değerlendiriliyor.

Nerede bu buz otel?

Öncelikle söylemeliyim ki dünyada birden fazla buz otel var. Her yıl İsveç, Norveç, Kanada, Japonya ve Romanya’da inşa ediliyorlar. Tek tek bakalım nasıl oteller bunlar…

The Ice Hotel, İsveç

[Ice Hotel]

The Ice Hotel odalarından bir manzara, İsveç

Jukkasjärvi isimli küçük bir İsveç kasabasında bulunan The Ice Hotel, 1989 yılından beri Aralık-Nisan ayları arasında hizmet veriyor. Tesisin yakınlarında bulunan Torne Nehri inşaatı yapanlara bir otel yapacak kadar kar ve buz sağlayabiliyor, barın bardaklarına varıncaya kadar! Tüm odalar, yataklar, kolonlar ve ağırlıklı olarak lobi tarafında görebileceğiniz heykeller tamamen buzdan yapılmış. Otelin yapımı için her yıl 100,000 ton buz ve 30,000 ton kar kullanılıyor. Yıl sonunda ise otelden geriye yalnızca 1,000 ton buz kalıyor, fakat bu kalıntı buz da diğer otelin yapımı için kullanılıyor. Otelin gecelik kişi başı fiyatı 300 Dolar civarında.

Alpha Resort Tomamu, Japonya

[Ice Hotel]
Japonya’daki buz otelde bir akşam yemeği…

Hokkaido Adası’nda bulunan Shimukappu köyünde konumlanmış olan Alpha Resort Tomamu, her yıl Ocak-Mart arasında konuklarını ağırlıyor. Aynı İsveç’teki otel gibi burada da her şey buzdan yapılmış ve konuklar yemek salonunda buzdan yapılma sandalyelerle baş etmek zorunda. Fakat gözünüz korkmasın, tüm sandalyeler rahatınız düşünülerek koyun derisiyle kaplanmış. Buz otelin Japon versiyonunda bir gece kalmanın bedeli 600-900 Dolar arasında değişiyor.

Hôtel de Glace (Buz Otel), Kanada

[Ice Hotel]
Kanada’nın buz otelinden mükemmel dekorasyon manzaraları

2001 yılının ilk gününden beri, Kanadalılar da Charlesbourg kentinde kendi buz otellerini işletiyorlar. Quebec City’nin 5 kilometre kadar kuzeyinde yer alan Hotel de Glace her yıl Ocaktan Nisana 3 aylık bir sürede çalıştırılıyor. Otelin 51 çift kişilik odası bulunuyor ve ısıtma sistemine bağlı olan tek bölümü banyo-tuvaletlerin bulunduğu alan. Bu alan da zaten farklı bir yapının içinde bulunuyor. Yapımı için mekanik yöntemlerle elde edilen özel bir tür karın kullanıldığı Hotel de Glace tam 30,000 ton kar ve 500 ton buz kullanılarak inşa ediliyor. Kişi başı gecelik ücret 250 Dolar dolaylarında.

Hotel of Ice, Romanya

[Ice Hotel]
Buz Kilise, Hotel of Ice, Romanya

2034 metre rakımda hizmet veren Hotel of Ice, aynı zamanda Doğu Avrupa’nın ilk buz oteli olma özelliğine sahip. Fakat bu otele ulaşım oldukça zor, teleferikle gitmek tek şansınız. Diğer buz oteller gibi Aralık-Nisan arasında çalışan Hotel of Ice, hava şartlarına göre Mayıs ayına kadar hizmet verebiliyor. 14 odasıyla oldukça küçük bir kitleye hizmet veren Hotel of Ice neredeyse her gün tam kapasite dolulukta. Rezervasyon yaptırmadan kalmak mümkün değil. Bu otelin bir başka özelliği ise tamamen buzdan yapılma bir kiliseyi de bünyesinde barındırması. Gecelik ücret diğerlerine göre daha makul, 130 Dolar’a Hotel of Ice’ta bir gece geçirmek mümkün.

Kirkenes Snow Hotel, Norveç

[Ice Hotel]
Kirkenes Snow Hotel’den geniş bir oda…

Kirkenes Snow Hotel’e ulaşmak için Norveç’in Rusya sınırına yakın olan en doğudaki şehrine, Kirkenes’e gitmeniz gerekiyor. 20 odasıyla küçük bir otel olarak faaliyet gösteren Kirkenes Snow Hotel 2006 yılından beri hizmet veriyor. Otelin yapımı ve dekorasyonu Finli ve Japon sanatçılara ait. Doğal bir yalıtkan olan kar yardımıyla dışarıda -30 derece bile olsa otel içi -3 veya -5 derece dolaylarında. Kalmak zorunda da değilsiniz, 25 Dolar dengi Norveç Kronunu verdiğiniz takdirde oteli gezebilir ya da 400 Dolar olan oda ücretini ödeyip geceyi Kirkenes’te geçirebilirsiniz.

Sorrisniva Igloo Hotel, Norveç

[Ice Hotel]
Sorrisniva Igloo Hotel’in muhteşem lobisi…

Norveç’in Finnmark bölgesinde yer alan Sorrisniva Igloo Hotel 2000 yılından beri her yıl yeniden inşa ediliyor. Otelin bir özelliği de Avrupa’nın en kuzeyindeki otel olması. Sorrisniva’nın 30 odası bulunuyor ve her yerinde buzdan heykeller görmek mümkün. Odaların dışında, gelen konuklar “buz barda” zaman geçirebilir, “buz galerisini” ziyaret edebilir ve hatta “buz şapelde” ibadet edebilir. Buzdan yataklarınızın üstünde sıcacık uyku tulumunuzun içinde bir gecenin maliyeti 350 Dolar. Oteli ziyaret etmek içinse 25 Dolar ödemeniz gerekiyor.

Dünyanın tüm buzdan otelleri bunlar. Korkutucu görünebilir, fakat ölmeden önce yapılması gerekenler listesinde mutlaka yer almalı!









Her kış, dünyanın dört bir yanından sanatçılar Buz Otel adı verilen bir proje için İsveç’in kuzeyinde (Jukkasjarvi) toplanır. Bu yer kutup dairesine 200 km. uzaklıktadır.

59.000 metrekare alana kurulan Buz Otel’in yapımında Torne Nehri’nden elde edilen buzlar kullanılır. Her biri 2 ton ağırlığında olmak üzere döşenen buz kalıplarının toplam ağırlığı 4.000 tondur. Ayrıca otelin inşaatında 30.000 ton kar kullanılır.

Otelde, giriş salonu, buz bar, içerisinde 140 kişinin gecelemesine yetecek 60 oda, kilise ve sinema bulunur. Her sezon otelde 14.000 kişi kalır. Ayrıca yaklaşık 45.000 kişi de gündüzleri ziyaret eder.

Gelelim buz otelde neler yapacağımıza;

Yünlü içliklerimizi giyiyoruz, kafaya da yünlü bir şapka geçiriyoruz. Ren geyiği postunun üzerindeki uyku tulumuna giriyoruz. Dışarıda sıcaklığın -30, içeride -5 olduğunu ve de yatağımızın bir buz blogu olduğunu düşünürsek çok da abartılı gelmeyecektir.

Sabah uyandıktan sonra, güne güzel bir çay ve sıkı bir kahvaltıyla başlıyorsunuz. Ardından sauna geliyor, lütfen buzun içinde sauna nasıl olur diye sormayın, benim de aklım almıyor bunu. Daha sonrada köpeklerin ya da ren geyiklerinin çektiği kızaklarla Kuzey Işıkları’nı seyretmeye gidiyorsunuz.

Otelin barında içeceklerin buzdan bardaklarda servis yapıldığını da eklemeliyim. Ekstra olarak buz istemenize gerek yok.

Maliyet konusunda bilgim yok. Muhtemel olarak yüksek bir maliyeti vardır. Bu koşullarda konaklayıp, bir sürü para ödemek pek bana göre değil. Bana cazip geldi diyenlere iyi eğlenceler.

Sonsuzluğun ortasında bir yerde, donmuş bir nehrin üzerinde bir kar aracıyla hız yapıyorum. Yüzüme çarpan eksi 30'luk soğuğu bile hissetmiyorum. Uçmak, kaybolup gitmek istiyorum
Kiruna'dayız. İsveç'in başkenti Stockholm'ün uçakla bir buçuk saat uzağında. İri yarı iki adamla sürekli gülen bir kadın karşılıyor bizi, üzerlerinde kar kıyafetleri. Küçücük bir giyinme kulübesine gidiyoruz. Üzerlerinde isimlerimizin asılı olduğu kocaman kar tulumlarını buluyoruz. Ne mi yapıyorum Kiruna'da? Bir bilsem...

Bazı insanlar vardır soğuk sever, bazıları da çok sıcaktan hoşlanır. Ben ikisinden de değilim. Ne öyle çöl sıcağı ne de kutup soğuğu... Buz Otel, (Ice Hotel) ile ilk kez yabancı bir gezi dergisinin sayfalarında tanıştım. Ne yalan söyleyeyim çok zaman geçirmedim bu sayfalarda. Kat kat giyinmiş, başlarında kürklerle buzdan duvarlar arasında gülümseyen insanlara bakıp iç geçirdim "Bu yabancılar da ara sıra gerçekten sapıtıyorlar. Her tarafı buz olan bir otelin ne gibi çekiciliği olabilir ki? Bardağın buz, tabağın buz, oturduğun, yattığın yer buz. Hem nasıl uyunur ki buzun üstünde?" Uyunuyormuş. Daha doğrusu sızılıyormuş. Absolut'ün Ice Hotel davetini alınca yine aynı duygulardaydım aslında ama... Ah o köpeklerin çektiği kızak fotoğrafları... İşte beni kandıran onlar oldu. O masmavi gözlü Husky'lerin çektiği bir kızağı düşledim ve bir anda "Olur" dedim.

Akşam evde sordum "Hayatım sence üşümez miyim?" "Boşver" dedi kocam, "Bol bol votka içer ısınırsın." Kalın bir boğazlı kazak, üstüne polar, iki çift kar çorabı... "Fena değil" diyerek gülümsedi karşımdaki görevli. "Şimdi tulumunuzu giyin lütfen. Bugün ve yarın en soğuk gece ve gündüzü yaşayacağız." - Ne kadar soğuk olacak? - Sabaha karşı eksi 30 derece olabilir. - Efendim? - Endişelenmeyin. Otelin içi sadece eksi 5 derece. Siz orada uyuyacaksınız. Endişelenmedim. Sadece ağlamak istedim. Yani ne yapıyorum ben? Deli miyim neyim, eksi 5 derecede uyumayı düşünüp, "Olsun canım dışarısı eksi 30" diyorum? Bir taraftan söylenip bir taraftan da hazırlandım. Dışarıda bir başka sürpriz vardı. Kar motosikletleri...

Dünyanın en keyifli yolculuğunu geçirdim. O kadar kolaymış ki kullanmak şaşırırsınız. Sonsuzluğun ortasında bir yerde yüzünüze çarpan soğuğu bile hissetmeden sadece hız yapmak istiyorsunuz, mümkünse uçup gitmek, kaybolmak. Donmuş bembeyaz nehrin üstünde kayarken "İşte hayat bu, nasıl özgürüm!" dedim kendi kendime. "Ne iyi etmişim de gelmişim." Meğer her şey daha yeni başlıyormuş.


NG | Mega Yapılar: Buz Otel

Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b